Düğün geleneklerimizin en önemli ve yaygın alışkanlıklarından biri olan kına gecesi, evlenecek olan genç kızlara, düğünden veya nikahtan bir gün önce yapılan bir törendir. Kına gecesi, gelin adayının anne-baba evinde geçireceği son gece olduğu için çok duygusal geçer.

Kına gecesi kızların gecesidir. Geleneksel olarak, kına gecesine, kız ve erkek tarafının bayan yakınları ve gelinin kız arkadaşları davet edilir.

Kına Gecesi, düğünden veya nikah töreninden 1 gün önce, kız evinde düzenlenir. Bazı yörelerde, kına gecesinin yapılacağı gün, düğün evine bayrak asılır. Bayrak asıldığı andan itibaren düğünün başladığına işaret edilir.

Bazı yörelerde kına gecesi farklı adlandırılır: El kınası, Has kınası, Gelini kınaya çekme, Kına düğünü, Kına basma, Baş bağlama, Gelin okşama, Kızbaşı vb.

İkramlıklar

Damat adayının ailesi, yakılacak kınayı ve ikramlıkları kız evine gönderir. Kına gecesinde, davetlilere, kuru yemiş ve içecek ikram edilir. Çerezler self-servis alınacak şekilde masada sergilenebilir veya her davetliye hediye edilmek üzere keselere yerleştirilir.

Kına Gecesi Kıyafeti

Gelin adayı, öncelikle şık bir kırmızı elbise veya tuvaletle geceye katılır. Kına yakma merasiminin hemen öncesinde de gelin adayı ortadan kaybolur ve bindallı giyer; başına da duvak gibi kırmızı bir tül örter. Bindallı, altın rengi işlemeleri olan kırmızı veya bordo kadife kumaşla hazırlanır; ancak haki, pembe, lacivert gibi alternatif renklerde de tercih edilebilir.

Söz konusu kına gecesi olunca akla ilk olarak Tahtakale-Kapalıçarşı geliyor. Çünkü bu özel gecede giyilecek kostümlerin (kaftan ya da bindallı) en güzeli, en farklısı ve genellikle en hesaplısı Kapalıçarşı’da bulunuyor.

Kına Yakma Töreni

Davetliler geldikten sonra, eğlenceler düzenlenir, dans edilir. Daha sonra, gelin adayı ortadan kaybolur ve kına yakma için hazırlanır, bindallı kaftanını giyerek kırmızı duvağını örter. Bu esnada, bir ayrılık yaşamamış ve mutlu bir evliliği olan bir kadın kınayı hazırlar. Etrafı mumlarla süslü bir tepsinin ortasına yerleştirilmiş bakır tas içinde hazırlanan kınanın ortasına, bereket getirmesi için bozuk para (veya atın para) konur. Kına hazırlandıktan sonra da, salonun ortasına gelinin oturması için bir tabure veya sandalye konur, ışıklar söndürülür.

Kına tepsisini taşıyan aile büyüğü önde, gelin adayı arkasında, genç kızlar da ellerinde mumlarla gelinin arkasında, türküler eşliğinde salona girerler. Gelin adayı salonun ve misafirlerin ortasında kendisi için hazırlanan yere oturtulur. İşte bu esnada ‘Yüksek yüksek tepeler’ adlı mani tüm davetliler tarafından söylenir. Kızlar mumlarla birlikte gelinin etrafında dönmeye devam ederken aile büyükleri gelinin önünde çömelirler. Kınayı hazırlayan aile büyüğü, geline kına yakmak isteyince gelinin eli açılmamacasına kapanır. Aile büyüğü ‘Gelin elini açmıyor’ dedikten sonra, damat adayının annesi, gelinin avucuna 1 adet tam altın sıkıştırır. O zaman gelin elini açar ve kına ellerine sürülerek avuçları tekrar kapanır ve mendile sarılarak üzerine kırmızı renkli parmaksız gelin eldiveni giydirilir.

Kına gecelerinde gelini ağlatmak için duygusal türküler söylenir. Her yörenin kendine özgün türküleri mevcuttur. ‘Annesinin bir tanesi’ gelin adayının türküler eşliğinde ağlamazsa evlenmeye çok hevesli olduğu düşünülür ve konuklar tarafından ayıplanır. Bununla veraber kınasız gelinin de cennete gitmeyeceği inanışı yaygındır.

Kına kızı ağlamaya başlayınca başındaki kırmızı örtü açılır ve misafirlere kına dağıtılır. Kına tasının içine yerleştirilen bozuk (veya altın) para kimin şansına çıkarsa, yakında kısmeti çıkacağına inanılır. Herkes eline biraz kına sürdükten sonra ellerini bir tülbent veya mendil yardımıyla bağlayabilirler. Bu andan itibaren gelin evinin hazırladığı börek, tatlı gibi yemekler yenir, dans ve eğlence yeniden başlar…

Kına Müzikleri

Eğlence saati için Damat Havası Müziği, Ankara Havaları (Ankaralı Namık, Oğuz Yılmaz, Ankaralı Turgut gibi), Çiftetelli Müzikleri, Mezdeke, Oryantal Popüler Şarkılar, Karadeniz Horon, Romen Havası gibi müzikler hazırlayın. Unutmayın, kına Yakılacağı zaman yöresel türküler ve ‘Yüksek Yüksek Tepelere’ çalınacak ve söylenecek. Kına Gecesi Türküleri için tıklayın.

Kına Alışverişi

Kına gecesi alışverişi için İstanbul’da Tahtakale en ideal alışveriş mekanı. Bir çok mağazada paket olarak kına gecesi için ihtiyaç duyacağınız aksesuarları bulabilir, bunları nasıl kullanacağınız hakkında da bilgi alabilirsiniz. Kına tepsisi, kırmızı tüllerle süslü el mumları, kına keseleri, çerezler için keseler, kına yaktıktan sonra elinize kapatmak için mendiller, el gülü, mumları taşıyacak olan kız arkadaşlarınıza kırmızı duvaklı taçlar, kuruyemiş veya kınaları koyabileceğiniz kına sepeti unutulmaması gerekenler. Danslı eğlenceniz için tefler ve şakira kemerleri almayı da unutmayın. Kına gecenizi bir davetiye ile duyurmak isterseniz, size özel bir davetiye hazırlatın. Kına Gecesi Aksesuarları

Hatıra hediye vermek isterseniz kırmızı oje dağıtmak çok moda! Ojenin üzerine sizin kınanız olduğunu hatırlatan bir çıkartma yapıştırmayı unutmayın.

Son zamanlarda genç kızlar işe eğlence katmak için en rüküş kıyafetlerini giyip kına gecelerine katılıyorlar, eve falcı davet edip herkese fal baktırmak da moda. Biraz yaratıcılığınızı kullanarak kına gecenize renk katmak sizin elinizde.