Damatlığın seçimi de en az gelinlik kadar özen ister. Doğru seçilmiş damatlıkla yeni eşinizi kendinize bir kez daha hayran bırakabilecekken yanlış seçim, bembeyaz gelinliği ile kuğu gibi süzülen yeni eşinizin yanında sizi çirkin ördek yavrusu durumuna düşürebilir.

1 – Düğün Mekanı

Damatlığınızı seçerken öncelikle düğün mekanınıza karar vermiş olmanız yerinde olacaktır.

2 – Balo Salonu

Düğününüzü bir otelin balo salonunda veya gösterişli, varaklı süslemeleri olan mekanlarda yapmayı düşünüyorsanız, şık ve asil duruşuyla smokin, en doğru seçim olacaktır. Siyah smokin içinde geleneksel bir şıklığa bürünen damatlar son yıllarda renk konusunda kabuklarını kırdılar. Artık damatlıklarda da daha çok model ve renk seçeneği sunuluyor. Siyahın yanı sıra beyaz ve mavi de bu sene tercih edilen renkler arasında yer alıyor.

3 -Plaj Düğünü

Ancak, düğününüzü sahilde, kumlar üzerinde (veya teknede) yapmayı planlıyorsanız, ağır bir takım elbise veya smokin giymeniz yerinde olmaz. İdeal olan, en rahat kıyafetleri giymeniz. Ancak bunu yaparken, kot, T-shirt rahatlığına da girmeyin.  Ortamın sıcak olacağı da düşünülecek olursa, keten kumaştan bir takım elbise en uygun seçim.  Ve hatta kravat bile takmasanız olur.

4 – Kır Düğünü

Kırlık alanda, doğanın içinde bir düğün hayaliniz varsa, günümüzün modası vintage modellere öncelik verin. Askı ile desteklenmiş pastel renklerde takım elbiseler ve süet makosen ayakkabı tercih edin.

5 – Gelin ile Uyum

Damatlık seçerken gelin adayının gelinliğine uygun olması için gelinlik hakkında biraz bilgi alabilirsiniz; fakat genellikle gelinliğin resmini düğünden önce görmenizi istemezler. En azından gelinliğin rengi ve kumaşı konusunda bilgi alabilirseniz, damatlığınızı da gelinle bir bütünlük sağlayacak şekilde alabilirsiniz. Düğün balo salonundaysa ve gelinlik de prenses modeli olacaksa, smokin tercih edin.

6 – Kiralık Damatlık / Satılık Damatlık

Gelin gibi damat da kıyafetini satın almak mı yoksa kiralamak mı istediğine karar vermelidir. Hazır olan modeller arasından seçim yapmak; üzerinizde nasıl durduğunuzu görmek açısından daha kolay olacaktır. Öncelikle hazır damatlık modellerini inceleyin. Zevkinize, bedeninize ve bütçenize uygun bir model bulabilirseniz, diktirme telaşından kurtulabilirsiniz. Damatlıkta moda olan modelleri incelemek için ÜNLÜ MARKALARIN DAMATLIK MODELLERİNİ İNCELEYİN.

Ancak, damatlık markalarının kreasyonlarında istediğiniz modeli bulamazsanız, özel diktirme seçeneğini de araştırabilirsiniz. Damatlığınız özel dikim de olsa, hazırda olsa giyip prova yapmanız şart. Düğünden önce ise tüm aksesuarları takmış bir şekilde damatlığınızı giyip bütün olarak damatlığınızı inceleyin.

7 – Damatlık alırken nelere dikkat etmeli

Damatlık alırken takım elbisenin veya smokinin dikim şekline ve niteliğine bakın. Takım elbisenin yaka uçlarında, kol manşetlerinde, cep ağızlarında ve kapaklarında, etek uçlarında, koltuk altlarında iplik temizlenmesi sırasında makas kesiklerinin olup olmadığına dikkat edin.

Kiralayacaksanız, kir veya sökük olup olmadığına bakın.

Damatlığınızı diktirmeye karar verirseniz, terzinizin daha önce dikmiş olduğu modellere göz atmakta fayda var. Böylelikle, terzinin tarzı ve dikim kalitesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Damatlık seçiminizi tamamladıktan sonra ayakkabı ve diğer aksesuarlarınızın alışverişini yapın.

Damat Aksesuarları Rehberini inceleyerek alışverişin püf noktalarını öğrenin.

Damatlık diktirirken kumaş seçiminiz çok önemlidir, sezona ve mekana göre yazlık veya kışlık kumaşlar tercih edilebilir. Terziniz bu konuda sizi yönlendirecektir. Takım elbise veya smokininizin dikimi tamamlandıktan sonra aşağıda yazdıklarımızı mutlaka dikkate alın. Pantolon ve ceketinizle mutlaka oturun, eğilin ve rahatlığını kontrol edin.

8 – Ceket

Ceketin bedene tam uyması smokinin daha şık durmasını sağlayacaktır. Ceketin bedeninize uygun olup olmadığını omuz kısmından anlayabilirsiniz. Ceketi giyip kollarınızı serbest bıraktığınızda ise ceket kol boyunun baş parmağınızın üst boğumunu geçmediğine ve bileğinizden biraz aşağıda kaldığına dikkat edin. Ceketi düğmeledikten sonra oturmayı deneyin ve rahatlığını kontrol edin.

9 – Gömlek

Gömlek alırken de yaka ve kolların rahat olmasına, sıkmamasına özen gösterin. Smokinin içine genellikle pilili gömlek tercih edilir, fakat düz beyaz, kemik rengi ya da beyaz üzerine işlemeli bir gömlek de kullanılabilir. Gömlek kol boyuna da dikkat edin, manşetler ceketin kollarından 2-3 cm kadar dışarı çıkmalıdır.

10 – Pantolon

Pantolonunuzu seçerken boyuna ve rahatlığına özen gösterin. Pantolonun belinizi sıkmadığına emin olduktan sonra (1 parmak boşluk uygundur) oturarak ağ kısmının rahatsız etmediğine emin olun. Unutmayın ki rahat hareket edebilmeniz çok önemlidir. Paçalarının ise boy ayarlaması yapılırken ayak bileğinin 5 santim altında olmasına özen gösterin, yani paçalar ayakkabının üst kısmına değmeli ve kalça hareketlerini kısıtlayacak kadar dar olmamalıdır. Unutmayın ki kısaltmak mümkün ama paçaları kısa kalmış bir pantolon komik duracağı gibi uzatmak da mümkün olmayacaktır. Boy ayarlama işlemi tamamlandıktan sonra her iki paça boyunun da aynı uzunlukta yapıldığını kontrol edin.

Fotoğraflar: Charles Thywritt Koleksiyonu

11 – Smokin Rehberi

Smokin, yüzyılı aşkın süredir birinci sınıf davetlerin tartışmasız en şık erkek kıyafeti. Ancak tercihinizi smokinden yana kullanacaksanız bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Çünkü artık bir ‘tutum ve davranış biçimi’ olarak kabul edilen smokin, ceketinden pantolonu ve papyonuna kadar en kurallı giyisilerden biri.

Smokin ceketi, genelde satendir. Parlak veya yarı mat başka dokulardan da olabilir. Tek düğmeli veya kruvaze olabilir. Yaka, smokinin en değişen, en önemli unsuru. Ceket yırtmaçsız, cepleri kapaksız. Pantolon, satenden ve pileli. Yanı şeritli. Ayakkabının üst hizasına kadar iner. Kesinlikle duble paça olmaz.

Ceketin düğmeleri, ceketle aynı renkten ve dokudan. Ama parlak fantezi siyah düğme de kullanılabilir. Kollarda sadece birer düğme bulunur.

Siyah, smokinin klasik rengiyse de, ceket ve pantolon farklı renk ve dokuda olabilir. Örneğin, beyaz veya vanilya renkli ceketle bordo pantolon… Ancak, ceket ve pantolon kumaşı aynı veya benzer kalite olmalı.

Smokin, özel gömleğiyle giyilir. Daha resmi bir görünüm için kolalı, pike tarzı gömlek ve uçları yukarı kıvrık kolalı sert yaka kullanılır. Gömleğin manşeti bileğe yapışır ve tek düğmelidir. Dışarı doğru dar açılı yumuşak yakalı, manşeti iki ilikli gömlek, smokine daha rahat bir hava verir. Gömlek ince pamuklu veya ipekli olabilir. Türkiye’de smokin gömleğinde genellikle Atatürk Yaka denilen tarz kullanılır. Kol düğmesi şarttır. Manşet, koldan biraz görülür.

Gömlek düğmeleri kaliteli kemik, sedef, parlak zımba olabilir.

Papyon, ipek veya saten olabilir. Mutlaka siyah olması şart değil. Siyah yerine koyu bordo, koyu lacivert renkli, hatta siyah üzerine beyaz noktalı kibar desenli olabilir.

Kuşak siyah, koyu bordo veya koyu lacivert olabilir. Ama rengi mutlaka papyona ve smokine uymalı.

Ayakkabı denildi mi siyah rugan en klasiği. Ancak, siyah ince deriden, altı da kösele, burnu incelen Oxford tipi de giyilebilir.

Çorapların siyah ve ince olması gerek.

Smokinle mendil kullanılacaksa, mutlaka beyaz keten veya ipek olmalı.

Calvin Klein Damatlık Modelleri

Ermenegildo Zegna Damatlık Modelleri